who stole the show?

herregud, vi er så fornøyde.

i et hvert rom, er det rom for kritisk tenking mener jeg. Kritikk og kritisk tenking er to veldig forskjellige måter å kommunisere på. Jeg snakker om å stille spørsmål. Stille spørsmål til bransjen jeg ved en tilfeldighet hoppet så brått inn i for tre år siden. Motebransjen.

forrige uke var det igjen duket for Oslo Runway, Norges egen lille «fashion week». Et fantastisk tiltak etter at vi mistet det forrige, uheldige forsøket. Oslo Runway (forkortet OR) består av to fullbookede dager med motevisninger fra forskjellige designere. Denne gangen var det også noen visninger før og etter som ble navnlagt «off schedule», i tillegg til Bik Bok Runway Award som ga en neve lovende nybegynnere en sjanse til å vinne en slags start-pakke, der så klart én stakk av med premien (Anne Karine Thorbjørnsen, som jeg synes var velfortjent).

alt i alt var det godt gjennomført av gjengen bak OR og This Is PR med Ditte i spissen. Jeg har deltatt på alle tre sesongene, og hver gang har det vært betraktelig med fremgang i alt fra program til internasjonal presse og modeller. Til å ha såpass dårlig med støtte fra staten, synes jeg de gjør en bra jobb og tenker i detaljer. Bortsett fra et par ting.

som stylist sitter jeg igjen med mange spørsmål, og kanskje mest til designerne. Hvorfor søker dere som designer kommersiell kunde når kun kremen av bransjen er tilstede under showet (snakker her om måten å fremstå på)? Hvor er showpiecene? Hvor er leken? De fleste i denne smørja starter med en grunntanke om å være annerledes, om å gjøre en forskjell. Jeg hørte flere etter showene som sa at grunnen til at vi er mer happy enn de internasjonale besøkende, angående hva vi nettopp har sett, er fordi vi visste hva vi skulle forvente. Tok til og med meg selv i å tenke på det samme. Hvor kjedelig er ikke den tankegangen?

hvorfor sitter kjendiser og venner på første rad, for ikke å snakke om barn?
ironisk er det at de som stort sett blir intervjuet etter showene er bloggere, som blir kjørt rundt med privatsjåfør for å skifte antrekk, hentet ut av køen inn til visningene og blir mykt plassert på første rad med en slikkepinne i hånda. Klart de er fornøyde. For så å komme med en ytring om at «front-rowen var sterk». Jeg lurer på om det faktisk er en del av budsjettet som går til disse «tiltakene», og i så fall, hvorfor blir ikke disse pengene spyttet inn i showene istedenfor? Er det ikke klærne til visningene som skal være i fokus? Jeg satt også baki der og lurte på når lekegrinda skulle slås opp. Det var vanskelig å unngå alle motebarna som var tilstede, garantert selvvalgt og av interesse for trendene for neste vår/sommer. Hvorfor var de ikke i barnehagen eller på skolen? Jeg kjenner til unntak som er av full forståelse, for eksempel etter skoletid eller de som kom utenbys fra, men har motebarna blitt den nye veskehunden? Dette har foregått en stund internasjonalt, og jeg er lutter øre om noen har en ordentlig god forklaring.

jeg vil bli overrasket. Jeg vil sitte igjen med en opplevelse, og jeg vil ha lyst til å jobbe med klærne som blir vist! Med unntak av Admir Batlak, som er i en klasse for seg selv, synes jeg faktisk ikke det var så mange som gjorde et ærlig forsøk på å lage et troverdig show. Det er uten tvil mange med fine kolleksjoner, og stort potensiale. Ja, man kan endre backdrop og flytte på stolene, men hvorfor tenker ikke designerne mer på hvordan atmosfæren rundt visningen deres tolkes av bransjen? Se på show-historien til Alexander McQueen for eksempel. Ja, vet, dustete eksempel. Det er flere jeg kan nevne som jeg synes gjorde et iherdig forsøk. Cathrine Hammel skal ha en klapp. FWSS, Diemme og Cala & Jade skal ha en klapp. Holzweiler skal ha en klapp. By Timo burde kledd opp duene i kjoler. Neida… Jeg er klar over at budsjetter ikke strekker til og at ting fort kan bli for kompliserte, som gjør at vi tyr til enkle løsninger, men enkle løsninger må ikke alltid være som alle andres. Batlak slo av musikken.

men mange av designerne som viser er kommersielle merker, de kan ikke måles opp mot de design-baserte/avant-garde-sentrerte tenker du sikkert? Nei, det er helt riktig, men det betyr heller ikke at det må være show hver gang. Hvorfor var det ingen installasjoner? Stillestående modeller, hvor publikum kunne gått og kjent på kvalitetene for eksempel, studert de få plaggene som var? Flere av de kommersielle visningene, og dette har gjentatt seg fra de forrige OR-sesongene, viste ett plagg opptil fire-fem ganger på catwalken, bare i forskjellige farger. Blir ikke det litt i overkant fyll? Det er også flere som viser omtrent samme kolleksjon hvert år, synes jeg. Å være «true to your brand» kan tolkes på mange måter… Må vi virkelig vente til Recens-gjengen er ferdige med studiene før vi kan forvente noe nytt og spennende i klesveien?

det er veldig mange selvfølgeligheter jeg har utelukket i innlegget for at det ikke skal bli for langt, som det allerede har blitt. Jeg er ikke ute etter konklusjoner, jeg er ute etter ærligheten. Vi driver kanskje verdens mest overfladiske bransje, og jeg skulle ønske det ble stilt flere spørsmål som faktisk betyr noe. Som kan skape diskusjoner og raskere fremdrift. Jeg er ikke misfornøyd og jeg gleder meg til fortsettelsen, men hvis jeg etter hver stylingjobb sa meg 100% fornøyd med jobben, ville jeg da strevd like hardt etter forbedring?

PS: Ja, jeg har lest ros og ris-spalten til Melk.

xx.

5 kommentarer om “who stole the show?

  1. Første gangen jeg titter innom bloggen din, ikke så rart da jeg ikke har visst den eksisterte før i dag. Digger at du er så brutalt ærlig. Like ærlig jeg selv skulle ønske jeg turte å være! Du skriver bra, flott med noe annerledes enn «the same shit» inkludert min egen blogg-haha

    Liker

  2. Hei, fant bloggen din i dag via Instagram og du treffer meg rett i magen! SÅ presist med dette innlegget her. Har snart lest meg gjennom hele bloggen og scrolla ned til starten av insta’n din, det er bra greier altså! Gleder meg til å følge deg videre.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..